Jopen

Craft bierbrouwerij Jopen is ontstaan vanuit de gedeelde droom om de Haarlemse brouwtraditie in ere te herstellen. De kennis van het verleden en de mogelijkheden van het heden resulteren in hemelse craft bieren.

In voorbereidingen voor het 750-jarig bestaan van Haarlem komt het idee om Haarlemse bier terug te brengen. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gereproduceerd. En… de brouwsels zijn een genot om te drinken. Met het Hoppenbier, wordt op 11 november 1994 het feestjaar ingeluid. Het begin van Jopen!

De naam Jopen komt uit de veertiende eeuw, brouwerijen brouwerijen draaien op volle toeren en het gerstenat wordt in ‘Jopen’ (vaten van 112 liter) over het Spaarne vervoerd.

Lees meer over Jopen

In november 2010 wordt met de opening van de Jopenkerk de Haarlemse brouwerstraditie in ere hersteld. De historische Jacobskerk in het Raaksgebied wordt omgetoverd tot een volledig operationele brouwerij, grand café en restaurant. Haarlem staat als brouwersstad weer op de kaart.

Vandaag de dag creëert Jopen originele craft bieren en stelt hoge eisen aan kwaliteit. De vele bekroningen, zowel nationaal als internationaal, vormen het ultieme bewijs. Jopen zoekt naar verrassende manieren om historie met het hedendaagse te verbinden. Daarbij maken we gebruik van de beste ingrediënten en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Wij geloven dat… de kennis van het verleden en de mogelijkheden van het heden resulteren in de ultieme belevenis.

Om de groei bij te benen heeft Jopen in de Haarlemse Waarderpolder een tweede brouwerij met een proeflokaal geopend. De divine beers vinden zowel nationaal als internationaal hun weg naar liefhebbers.

Jopen, van lokaal bier naar bier van wereldformaat.

Brouwerij

English Brewery Tour
jopen-proeflokaal-waarderpolder-8-rondleiding
Rondleiding
Rondleiding door de brouwerij

Brouwerij | Jopenkerk Haarlem

Vanuit het Grand Café en restaurant van de Jopenkerk Haarlem kun je het brouwproces aanschouwen. Omdat de brouwerij verweven is in de kerk, kunnen hier geen rondleidingen worden gegeven. De ruimte achter de brouwketels is hiervoor gewoonweg te klein. Van maandag tot vrijdag wordt er door de brouwers gebrouwen en kun je dit onder het genot van een Jopenbier bekijken.

• Brouwhuis met traditioneel filter
  • 4 keer per dag brouwen
  • 20 hectoliter per dag
  • 10.000 hectoliter per jaar
  • 1 lagertank van 20 hectoliter
  • 1 lagertank van 30 hectoliter
  • 5 lagertanks van 60 hectoliter

Brouwerij | Waarderpolder

Met de brouwketels in de Jopenkerk kon niet aan de vraag voldaan worden. Daarom werd een pand aangekocht in de Waarderpolder. Hier is het tweedebrouwhuis van Jopen te vinden. Vanuit het Jopen Proeflokaal gevestigd in een gedeelte van de brouwerij worden rondleidingen gegeven, waarbij je een uniek kijkje achter de schermen krijgt. Een beleving voor alle zintuigen.

• Brouwhuis met mashfilter
  • 8 keer per dag brouwen