Restaurant

Over Jopen

Jopenkerk

Het verhaal achter Jopen begint in de veertiende eeuw als Haarlem uitgroeit tot een van de belangrijkste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het gerstenat wordt in ‘Jopen’ (vaten van 112 liter) over het Spaarne vervoerd. Het bier is van uitstekende kwaliteit en wordt zelfs in het buitenland gedronken. Maar aan de roem komt een einde. In 1916 sluit de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.

Lees meer over de historie van Jopen (kerk) -->

Het begin…

We nemen een sprong naar begin jaren negentig van de vorige eeuw. De voorbereidingen voor de festiviteiten van het 750-jarig bestaan van Haarlem zijn in volle gang. De stichting Haarlems Biergenootschap dient een plan in om het Haarlemse bier terug te brengen. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gereproduceerd. En… de brouwsels zijn een genot om te drinken. Met het jongste bier, Hoppen, wordt op 11 november 1994 het feestjaar ingeluid. Het begin van Jopen!

2010

Jopen krijgt een thuis
Op 8 juni 2010 slaat brouwer Chris Wisse officieel de eerste paal en de verbouwing van de kerk gaat van start. De kerk wordt omgedoopt tot Jopenkerk. Op 11 november 2010, de zestiende verjaardag van Jopen, kunnen de eerste bezoekers genieten van het Haarlemse bier en de bijbehorende spijzen. Op 8 december 2010 wordt de Jopenkerk officieel in gebruik genomen. Het Haarlemse biermerk krijgt weer een thuis.

Benieuwd naar de gehele historie van Jopen, lees hier meer

Grand Café

Het grand café bevindt zich op de begane grond van van de Jopenkerk en is iedere dag geopend van 10.00 tot 01.00 uur (ook op feestdagen).

Voor een kop koffie of een glas Jopenbier kun je altijd bij ons binnen lopen. Kom je een High Beer bij ons doen? Dan kun je vooraf een reservering maken via de website of neem contact met ons op.

Het Grand Café is rolstoel toegankelijk.
Let op! Hoezeer wij ook van honden, katten en vissen houden, zijn dieren niet toegestaan, omdat wij een productiebedrijf zijn.

Restaurant

Geniet in ons restaurant, op de 1ste etage (geen lift aanwezig) van de beste bier-spijscombinaties. Craft bier en eten ontmoeten elkaar in de Jopenkerk Haarlem op een verrassende manier. Op onze kaart vind je een verscheidenheid aan gerechten met een knipoog naar het eigen Jopenbier; als een rode draad door het menu verweven. Ieder gerecht valt prachtig te combineren met onze mooie bieren waardoor de smaken nog beter tot hun recht komen. Voor de niet-bierliefhebbers hebben we ook een uitgebreide, met zorg samengestelde wijnkaart. Wil je zeker zijn van een plek in het restaurant is het verstandig om vooraf te reserveren.

Naast diner a la carte is serveren wij diners voor groepen. Het restaurant biedt plaats aan 60 personen, maar het is ook mogelijk om het restaurant af te huren voor bijvoorbeeld een Groeps Dinner.

Let Op! In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht en moet er 1,5m afstand gehouden worden.

Let Op! Het restaurant bevindt zich op de 1ste etage en is niet rolstoel toegankelijk.

Pastorie

De Pastorie bevindt zich op de begane grond achterin het grand café van de Jopenkerk. De voormalige ambtswoning van de pastoor is volledig gerenoveerd door interieurontwerpers E.S.T.I.D.A. en uitermate geschikt voor kleinere gezelschappen van 10 tot 40 personen. Doordat de ruimte besloten is, leent het zich uitstekend voor een vergadering (met of zonder lunch), brainstormsessie, presentatie, bierproeverij of besloten borrel.  Voor speciale wensen en reserveringen kun je contact met ons opnemen.

Let op! In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht en moet er 1,5m afstand gehouden worden. Zodoende is de capaciteit van de Pastorie beperkt tot maximaal 12 personen.

* Op vrijdag- & zaterdagavond geldt een zaalhuur van €250,- + minimale omzetgarantie van € 500,-.

Jopenkerk Brouwerij

Vanuit het Grand Café en restaurant van de Jopenkerk Haarlem kun je het brouwproces aanschouwen. Omdat de brouwerij verweven is in de kerk, kunnen hier geen rondleidingen worden gegeven. De ruimte achter de brouwketels is hiervoor gewoonweg te klein. Van maandag tot vrijdag wordt er door de brouwers gebrouwen en kun je dit onder het genot van een Jopenbier bekijken.

0